diumenge, 15 de febrer del 2015

ÈTICA DE L'AUTOESTOPISTA (Un microrelat de Jordi Masó Rahola)

Mai no ens podem refiar dels autoestopistes. Jo sempre m’aturo quan en veig un que voreja la carretera, amb aquella expressió desemparada en la cara i el polze indefens que assenyala el destí. Però s’han explicat tantes històries terribles, que cal estar alerta. Un cop han pujat, sempre enceten una conversa distesa: volen guanyar-nos la confiança i que baixem la guàrdia (són astuts!). Comencen amb un comentari climatològic o un apunt innocent sobre la bellesa del paisatge. Quan la cordialitat s’ha obert camí, vénen les anècdotes, els acudits, les confessions (els més perversos fins i tot xiulen o taral·legen la cançó que està sonant a la radio). Són maniobres de distracció que volen desviar l’atenció del conductor, allunyar-la dels veritables propòsits tèrbols!

No, no cal gaire perspicàcia per endevinar-los les intencions. Per això jo sempre aturo el cotxe al voral i els faig baixar (si cal, els amenaço amb la navalla que amago a l’infern de l’americana). Busco un racó arrecerat (una fondalada, un clar del bosc, un mas abandonat); a ells els estomaco fins estabornir-los; a elles, si em ve de gust, les violo. Llavors els buido bosses i carteres, per escarmentar-los i perquè deixin d’anar pel món amb aquella insolència, aprofitant-se dels vehicles de la gent honrada i envaint la intimitat dels innocents. I és que mai no ens podem refiar dels autoestopistes.


Microrelat inclòs al recull Les mil i una (Témenos, 2015). L'il·lustra un fotograma del curtmetratge d'animació  "Hitchhiker", de Simon Reeves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada