dilluns, 11 de març del 2019

LA RECEPTA (Un microrelat de Raquel Casas Agustí)

Vaig anar a ca la iaia a muntar-li una taula nova per al menjador, una taula bonica i senzilla amb un nom estrany, així com una barreja entre èlfic i esperant, un nom d'aquells impossibles de recordar (i gairebé impossible de muntar, si no ets enginyer o escapista), un nom d’aquells que posen a l'Ikea a tots els mobles. Estava a punt d’acabar quan de sobte em van interrompre la feina uns crits que venien de la cuina. La mare, que m’havia volgut acompanyar, i l'àvia no se'n sortien amb la recepta del meu plat preferit que preparaven per agrair-me el muntatge.

—Massa llevat! N'estàs posant massa! —digué ma mare obrint la porta de la cuina. Després es posà a córrer fins al carrer. Vaig esperar que la iaia en sortís també per preguntar-li què coi estaven fent, que així no podia acabar la feina, però no ho va fer; en canvi aparegué a poc a poc un embalum insòlit. Vaig trigar ben bé mig minut en adonar- me que allò no era l'àvia sinó la massa de la pizza capricciosa casolana que sobreeixia i començava a envair el menjador. Em vaig aixecar d'un bot amb la darrera pota de la taula a la mà: encara podia escapar, com la mama.

Vaig ser l'última en abandonar la casa, per tant, l'última en admirar aquella casa gran i vella, gairebé un mas, que acabà engolida per la massa d'una pizza. Una casa que, segons van informar els mitjans de comunicació l'endemà, era cosina germana de la coneguda casa Usher. El que no van dir és on va anar a parar la iaia.

Microrelat inclòs a Balcons que escupen mitges (El Cep i la Nansa, 2018). Il·lustració de Tom Brown.

Raquel Casas Agustí (Vilanova i la Geltrú, 1974) és Llicenciada en Filologia Hispànica i Doctorada en Literatura Espanyola del s. XX. És professora de Llengua i Literatura a l’INS Montgròs de Sant Pere de Ribes. Ha rebut diversos premis literaris, sobretot de poesia. Ha publicat “Astrolabi” (El Cep i la Nansa, 2006), “Les randes del Paradís” (Editorial Moll, Premi Vila de Lloseta 2007), “Que no torni i altres contes” (Cossetània Edicions, 2oo8; Premi Tinet de Narrativa Curta 2007) i “La dona bilingüe” (Viena Edicions, 2008; premi Betúlia de Poesia de Badalona 2008). Podeu consultar el seu bloc personal: llengua de gat.

1 comentari: