dilluns, 11 de setembre del 2017

EL DIA DE LA INDEPENDÈNCIA (Un microrelat de Jordi Masó Rahola)

Un matí, el meu braç dret va declarar-me la independència. La primera manifestació de rebel·lia va ser bufetejar la meva dona. En veure que ella em mirava des de les tenebres lleganyoses del son, desconcertada i amb un pòmul inflat, em vaig vestir ràpidament i, per evitar que el braç persistís en l’agressió, vaig marxar cap a l’oficina.

Va ser un dia terrible: el braç es disparava endavant i amb el puny clos anava a buscar els morros del conserge o l’estómac del comptable; les natges de les secretàries eren pessigades i amanyagades; vaig ficar un dit a l’ull d’un client i a un altre li vaig estirar els cabells. Jo, incapaç d’impedir els atacs, em desfeia en excuses. També em vaig sorprendre en actituds indecoroses: un índex ben entaforat al nas o furgant l’orella, els dits gratant-me insistentment una aixella o l’engonal, com un simi. Quan el director em va convocar al despatx per demanar-me explicacions, vaig veure, horroritzat, que la meva mà dreta engrapava l’estatueta de Lladró que presidia la taula i l’estavellava contra la calba de l’home.

Vaig fugir. Mentre corria, la mà sacsejava un martell —d’on coi l’havia tret?— i anava colpejant tot allò que trobava pel camí: pantalles d’ordinador, arxivadors, impressores, portes, parets. Volia marxar ben lluny però no vaig poder atènyer el carrer: els de seguretat em barraven el pas i vaig ser un espectador més del combat que lliuraven les porres dels guàrdies contra el meu braç revoltat. Finalment, me’l va immobilitzar a l’esquena. Hauria volgut felicitar al meu repressor amb un «Bona feina, agent!», però una patacada em va estabornir. No havia estat cap guàrdia: quan vaig recuperar el coneixement, em van informar de la insurrecció del meu braç esquerre.

El boxejador de la fotografia és Vladimir Nabokov.

Jordi Masó Rahola (Granollers, 1967) és autor d'Els reptes de Vladimir (Bubok, 2010), Catàleg de monstres (Marcòlic-Alpina, 2012), Les mil i una (Temenos, 2015) i Polpa (Males Herbes, 2016). El seu proper llibre, La biblioteca fantasma, sortirà a Males Herbes el mes de gener.

1 comentari: