diumenge, 3 de setembre del 2017

LES MUSES (Un microrelat d'Arantza Portabales)

No havia vist plorar la meva mare fins al dia en què el meu pare va morir. Hi ha quelcom colpidor i antinatural en el plor d’una mare. Hom no sap com donar-li consol.

Mon pare va morir un dilluns de matinada. Va allargar la mà i va agafar la de la mare amb tanta força que li va trencar cadascun dels vint-i-set ossos. Si li demanes a ma mare quin és el soroll de la mort, et dirà que s’assembla molt a un esclafit de palles seques. Ella, com va poder, es va alliberar de la mà erta del pare. Després es va aixecar, es va rentar i es va vestir de dol rigorós. Al meu pare el van vetllar a la biblioteca, envoltat de tota la seva obra: dotze novel·les, un llibre de contes i tres assajos.

Elles van arribar cap al vespre. Altes, belles i subtilment transparents. Així és com les recordo. La més gran de totes s’apropà a donar-nos el condol. La mare, que havia esperat aquest moment durant tota la seva vida, va alçar la mà sana i li va clavar una bufetada: «Ara és només per a mi», va dir. Les muses, respectuoses, van fer-se enrere en silenci. De sobte, els seus ulls daurats es van fixar en mi de manera unànime. Vaig sentir les seves veus que xiuxiuejaven. La més petita de totes se’m va acostar i em va mirar als ulls fixament.

Va ser llavors quan la meva mare, totalment vençuda, es va posar a plorar.

La versió original en castellà d'aquest microrelat va guanyar la 6a edició del Concurs de la Microbiblioteca de Barberà del Vallès 2016-17. La traducció és de Pere Herrero.

Arantza Portabales Santomé (San Sebastián 1973). Autora del llibre de microrelats "A Celeste la compré en un rastrillo" (Editorial. Zaera Silvar. Bululú). La seva primera novel·la, en gallec, "Sobrevivindo" va guanyar el "XV Premio de Novela por entregas de  La Voz de Galicia" i va ser publicada per l'Editorial Galaxia. El 2017 va guanyar la XVIII edició del certamen de Narració Breu de la UNED amb el relat "Circular C1: Cuatro Caminos-Embajadores".  També ha participat en diversos llibres col·lectius de microrelat "40 plumas y pico”, “Las Palabras Contadas” “Lectures d’Espagne. Volumen 2”, “Cincuentos”, “Microvuelos” “Un tiempo breve” i “Escribo 3”. El seu relat “Sábado carnívoro” ha estat traduït i publicat per la revista de microficció: “Short fiction: Awful plumage”. El mes que ve Editorial Galaxia publicarà la segona novel·la en gallec "Deixe a súa mensaxe despois do sinal".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada