dilluns, 26 de febrer del 2018

RECONEIXEMENT (Un microrelat de Maribel Gutiérrez)


—Pare.....què representa? —pregunten uns ullets blaus encuriosits, tot assenyalant cap a ell.

La pregunta l'ha sobresaltat. Aquell interès l'ha agafat desprevingut.

Membre de família conservadora i fidel a costums i tradicions, va heretar el nom del pare. El progenitor, orgullós, no va dubtar, però, a posar-li’n el diminutiu. Mai no se’n va poder desempallegar.

Durant els anys d’escola va constatar que, sovint, resultava invisible, cosa que no va millorar a l’institut de secundària, on en repetides ocasions l’ignoraven.  De res va servir la seva ajuda en les estones de lectura, el seu paper clau en moltes classes de Llengua, o quan passaven text de les obres de teatre, ni tampoc va servir de gaire la seva valuosa aportació en les classes de Ciències. Semblava que no existís, ni tan sols li coneixien el nom! Com s’atrevien a (mal)tractar-lo d’aquella manera?

Ha passat la vida entre llibres, un món que l’apassiona, però sempre s’hi ha sentit tractat injustament, “com de segona categoria”.  Mai no ha vist recompensades les corredisses d’última hora per passadissos d’impremtes i editorials; les decisions dràstiques dels seus caps a més alt nivell, que li van fer perdre part de les competències de què gaudia; els llibres d’estil; els bolígrafs vermells...

Cansat de tot plegat, un bon dia va decidir  buscar sort en un altre sector. Es va congratular quan, després de fer tots els aclariments i les puntualitzacions que considerava pertinents, li van atorgar la plaça.

El trobareu en un jardí habitat per xiprers, crisantems, gladiols, clavells i margarides, on es respira una perenne quietud, malgrat la generosa munió d’ànimes que li fan companyia. Ocupa el lloc central de la làpida núm. 13 del passadís esquerre. Dues dates li fan d’escorta.

—Vida, filla! Aquest guionet representa tota una vida!!!

 Per fi, algú li reconeixia la feina.

Maribel Gutiérrez (Granollers, 1967) és llicenciada en Filologia catalana per la Universitat de Barcelona i Màster en Pertorbacions del llenguatge i l’audició per la mateixa universitat. És cofundadora i una de les veus principals del projecte EnVeuAlta, per escoltar literatura. El seu relat Còdols va ser finalista en el concurs de narrativa breu 2017 convocat pel diari El9Nou.

3 comentaris: