divendres, 8 de febrer del 2013

UNA NOVEL•LA RUSSA (Un microrelat de Jordi Masó Rahola)


Tenim l’estepa, nevada, d’un blanc feridor. I tenim Anna Nicolaievna, que espera Fiodor Alexandrov. A l’horitzó es retalla el perfil d’un soldat a cavall que s’apropa al galop. Anna Nicolaievna reconeix, de lluny, l’estimat Fiodor: l’ushanka al cap, la barba congelada, encarcarada per la ronya. El sabre embeinat colpeja els flancs del corser. Tants anys d’espera! Tantes cartes amb promeses ardents! I avui, per fi, el retorn. La carta de governació deia que l’havien ferit en combat, però Anna Nicolaievna sap que Fiodor Alexandrov és valent (i tossut), i que, orgullós, haurà volgut tornar al poble muntat dalt del cavall, tal com va marxar-ne set anys enrere. Ara s’acosta al trot. Ja arriba, ja arriba! Li sembla sentir l’alè de vodka, l’aroma dels cigars que fumava, l’agror de la seva pell suada. El genet tiba les brides i el cavall s’atura davant la dona. Anna Nicolaievna mig acluca els ulls (és curta de vista) i estudia el nouvingut: ha canviat molt, Fiodor Alexandrov. Ha canviat molt, sí. Anna Nicolaievna llança una mirada interrogativa a l’impostor. És un missatger.

Microrelat finalista del II Concurs de Microrelats 2012-13 “La microbiblioteca” de Barberà del Vallès. El quadre és "Hivern" d'Arkhip Kuindzhi, 1895.

4 comentaris:

  1. Molt bo aquest microrelat, Jordi. Fins i tot el vaig traduir al castellà perquè hi havia algú que no l'acabava d'entendre. Es mereix ser finalista, aquest.

    ResponElimina
  2. Quan acabarà la història d'aquests dos enamorats? 1000 pàgines més, si us plau!

    ResponElimina
  3. Em va agradar molt quan el vaig llegit al bloc de la Microbiblioteca. No és habitual (ni fàcil) que un microrelat se centri en la psicologia dels personatges, i aquí ho aconsegueixes amb un to que invoca la grandesa de la literatura russa. Com si res. El trobo excel·lent.
    Salutacions

    ResponElimina
  4. Fantàstic Jordi! Molts records.

    Robert Saborido

    ResponElimina