dimecres, 16 de juliol del 2014

UN DÒLAR (Un microrelat de Josep Maria Casals)

Lexington Avenue, 06.15 am. El dia clareja. Hi ha poc trànsit; alguns cotxes que encara duen els llums encesos. Els pocs vianants travessen l'avinguda per on volen. Surt vapor de les fumeres sobre l'asfalt, com a les pel•lícules. New York és com a les pel·lícules.

Jo espero el cotxe blau fosc que m'ha de conduir a Washington, així li ho he dit al noi negre de la gorra de plat que s'ha ofert, amb posat afable i divertit, a cridar-me un taxi a la porta de l'hotel. Refresca; aquesta matinada de mig juny és freda. De cop i volta, s'obren les portes automàtiques corredisses i una noia sobre talons alts i dins d'una bata blanca curta travessa el portal i es planta al costat del noi negre. No es diuen res. Ell aixeca un braç cap el cel i amb dos dits de l'altra mà a la boca fa un xiulet potent. S'atura un taxi groc i li obre la porta. Ella puja apressada i indiferent. Quan s'asseu, el baix de la bata li llisca cames amunt i se li veu tota la cuixa. El noi de la gorra tanca la porta mentre ella s'inclina cap el conductor d'aspecte pakistanès per dir-li on ha d'anar. Té els cabells humits i va sense maquillar. No ha donat propina ni el porter ha semblat esperar-la; és estrany, perquè normalment s'ofenen molt si no reben el dollar de propina. Deuen haver excepcions, però. La noia abaixa el vidre de la finestreta mentre el vehicle es posa en marxa i en aquell instant em mira. Un segon ben just, però la mirada és intencionada. El vehicle s'allunya uns metres i gira per 49 St. Suposo que es tracta d'una prostituta que ha acabat el servei i vol tornar a casa. Em conec i sé que pensaré en aquella mirada i que intentaré descobrir-hi el sentit. Faré hipòtesis però mai no sabré realment què em volia dir, si és que em volia dir alguna cosa. El meu cotxe ja és aquí. El noi corre a obrir-me la porta i jo busco el bitllet d'un dollar que tinc preparat a la butxaca.


Josep Maria Casals (Prades, 1950) és enginyer superior, pagès i viatger. Hores d’ara, porta escrits més de 1.600 títols de tirada curta i contingut tècnic precís i pràctic. Aporta relats al web relatsencatala.cat amb el pseudònim SenyorTu.

1 comentari: