dimecres, 22 d’agost del 2012

ABSTINÈNCIES PERILLOSES (Un microrelat estiuenc de Mercè Bellfort)


Acaba de carregar les maletes al maleter del tot terreny. La pròpia, més que l’apropiada, les de la dona i les dels tres fills. Per endavant, dues setmanes de vacances a la muntanya. S’ha proposat atendre’ls a tots, i a jornada completa, de dia i de nit, si cal. Serà condescendent, pacient, atent amb tota la família; i mantindrà una fidelitat absoluta amb la seva muller, que per això li ha fet deixar a casa el mòbil, el portàtil, i altres enginys perillosos, segons ella, relacionats amb les noves tecnologies, que t’atrapen i et fan caure en un gran parany a la primera de canvi.

Passen els primers dies, i els símptomes d’abstinència comencen a reflectir-se en el rostre del pare de família nombrosa i espòs amb vint-i-quatre anys de casat a l’espatlla. Tot es precipita: l’home mostra una activitat descontrolada a la musculatura; els ulls parlen per si sols. De fet, no paren d’obrir-se i de tancar-se a una velocitat esfereïdora. I les ganyotes, i les constants sacsejades de coll...  Fa basarda veure’l.

Dins la llitera de l’ambulància que el porta a l’hospital provincial més proper a aquell poblet muntanyenc allunyat de la urbs fa balanç, malgrat la incomoditat de la situació, dels darrers dies amb els seus. Només ell sap que els tics incessants que han aparegut responen a unes mancances, a unes necessitats vitals que sols poden comprendre aquells que, com ell, es troben en les mateixes circumstàncies: abstinència total i absoluta de les gratificants TICS.


El microrelat és il·lustrat per "El desesperat" de Gustave Coubert, 1843-45

Mercè Bellfort (Barcelona, 1953) fa tres anys que publica els seus relats al web “Relats en Català”. Tota una troballa literària que li ha estimulat l’afició de tota la vida: escriure. Des del maig de 2008 col·labora mensualment a la revista comarcal “L’Escalenc”. Va ser finalista del premi de narrativa breu Víctor Mora (2009). Mestra de primària durant vint-i-dos anys, actualment està d’excedència. 

1 comentari: