divendres, 26 de maig del 2017

TURISME (Un microrelat de Joan Perucho)

Representava un paisatge nevat, i en primer terme es destacaven un simple bressol de color roig i uns esquís. Estava escrit en alemany i francès i fomentava, evidentment, el turisme.

El fixaren en una cantonada de l'estació. Era alegre, i la gent s'aturava a mirar-lo. Molts pensaven que seria agradable poder-hi anar i es contemplaven a si mateixos descendir, fent capriciosos giravolts, per aquella pendent nevada.

Amb el temps, una punta del cartell es desenganxà i voleiava a cada embat del vent. A la matinada, abans de la sortida del tren de dos quarts de sis, bufava una tramuntana gelada que anava produint un petit esquinç en la part fixada al mur i que progressà ràpidament. Algú, després, acabà d'estripar-lo.

El fragment que restava fou successivament deslluït pel sol i per la pluja. En realitat no feia cap efecte, i, sens dubte per aquesta raó, determinaren de canviar-lo. En el seu lloc hi posaren una dona mora i uns nopals, per damunt dels quals es llegia: «Visitez le Maroc». Era com una flama groga.

Microrelat extret del recull Diana i la mar morta (1953) (Edicions 62, 2003). L'il·lustra una obra de Paul Gauguin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada