divendres, 31 de març del 2017

ELS HOMES INVISIBLES (Un microrelat de Joan Perucho)

Quan sortien al carrer, ningú no els veia i eren perfectament invisibles. El que tenia cara de bastaix reia a grans riallades i provocava la muda sorpresa de la gent. L'altre, el de la faç espiritual, meditava crims refinats i enigmàtics.

Havien esgotat tota mena de trucs i facècies de cinema: fer volar el gos, arrabassar la brotxa al barber, equivocar els senyals del tràfic, animar la bicicleta que corre sola, etc., etc.

Amb el temps, esdevingueren familiars al veïnatge. El de la cara de bastaix es donava a conèixer per les seves plagasitats grasses i rudes. li deien Artur. El de la cara espiritual, el coneixien perquè, mentre planejava el simulacre d'alguna maquinació sinistra, recitava versos de Ramon Llull. li deien el Mister.

El Mister i l'Artur varen començar a fer-se invisibles quan tenien vint anys. Als setanta, encara hi havia alguna consciència de la seva existència. Als vuitanta, cap. L'Ajuntament erigí una làpida als jardins de la gran plaça, amb una inscripció estricta: «Als homes invisibles».

Microrelat extret del recull Diana i la mar morta (1953) (Edicions 62, 2003)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada